Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Hoe het WK voetbal Coca Cola lekkerder laat smaken

Over vijf weken start het WK Voetbal in Brazilië; een van de grootste evenementen wereldwijd. Internationale merken besteden veel tijd aan het antwoord op de vraag hoe zij zich tijdens een groot evenement als dit het beste via een tv-spot kunnen profileren. Hier zijn investeringen van miljoenen dollars mee gemoeid. Is er een lijn te vinden in het resultaat? We bekeken vele spots en ontdekten een aantal overeenkomsten waar een belangrijke les voor uw eigen overtuigingskracht uit valt te leren!

 

Kinderen met sporthelden
Het eerste element dat in veel spotjes te zien is, is de verbinding tussen kinderen en voetbalhelden. Zie hier bijvoorbeeld de prachtige Pepsi-commercial uit 2010 waarin Afrikaanse kinderen voetballen tegen een aantal grote vedetten uit verschillende landen.

Een mooi beeld omdat het aan de ene kant zeer sympathiek is en tegelijkertijd de droom van miljoenen kinderen wereldwijd verbeeldt om ooit een grote voetballer te worden. Dit zijn twee gevoelens waar merken graag op inspelen.

Verbroedering en feest
Wat ook veel terug komt is het feit dat het WK een groot feest is dat gevierd moet worden: veel dansende en juichende mensen. Coca Cola wist dit in 2010 in onderstaande spot mooi op te pakken door de juichende voetballer centraal te stellen:

Een spot die laat zien dat we ondanks alle culturele verschillen wereldwijd een aantal dingen delen: de passie voor voetbal en nationale trots. Als wereldmerk wil je je hier uiteraard graag aan verbinden.

Muziek
Tot slot is er in de meeste spots een centrale rol voor muziek weggelegd. Bijna geen gesproken teksten maar vooral een gevoel dat via muziek en beeld wordt overgebracht. Zie hier bijvoorbeeld de Adidas-spot waarin de bal die gebuikt wordt tijdens het komende WK centraal staat.

Muziek is universeel en wellicht de beste drager van emotie en daar gaat het om bij zowel sport als bij een merk. Het is begrijpelijk dat grote merken deze troef zorgvuldig uitspelen.

Neem ontvanger als vertrekpunt
Wat kunt u hier voor uzelf uit leren? Een belangrijk onderdeel van overtuigen is je verdiepen in wat je publiek wil horen en zien in plaats van je te focussen op wat je zelf wilt zeggen. Nergens in deze spots wordt gezegd dat Coca Cola of Pepsi lekker is of dat Adidas de beste schoenen heeft. In plaats daarvan wordt de kijker met een leuke spot positief gestemd en ziet hij tegelijkertijd af en toe een merk voorbij komen. Eén plus één is twee!  Verdiep u bij de voorbereiding van uw volgende presentatie dus eens in de mensen in de zaal; hoe maakt u hen gelukkig?

 

Eendaagse summercourse ‘Meesters in overtuigen’

Leer in één dag de essentie van overtuigend communiceren door drie meesters in overtuiging. Campagnespecialst Kay van de Linde, topinterviewer Tijs van en Brink en overtuigexpert Donatello Piras  geven u aan de hand van theorie en oefeningen inzicht in hoe u uw eigen overtuigingskracht verder kunt aanscherpen. Meer informatie