Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Hoe versterk jij de opening van jouw betoog?

Beginnen met de kern. Dat is een van de belangrijkste tips om sterk te beginnen aan je betoog. Wij geven je in dit artikel drie tips om de opening van je betoog te versterken.

Hoe versterk jij de opening van jouw betoog?

Beginnen met de kern. Dat is een van de belangrijkste tips om sterk te beginnen aan je betoog. Zo begon voormalig burgemeester van Amsterdam, Job Cohen, zijn toespraak met de zin ‘Er is vandaag een Amsterdammer vermoord’. Door deze effectieve manier van communiceren kreeg hij een grote menigte gelijk stil. Tijdens zijn toespraak maakte Job Cohen gebruik van de drie inleidingsadviezen van de retoriek. Deze elementen van retoriek zijn van belang voor een sterk begin van je betoog.

De drie elementen van retoriek

Allereerst is het belangrijk om de aandacht te trekken. Hiervoor zijn communicatieve vaardigheden van belang. Aandacht trekken doe je door het vertellen van een persoonlijk verhaal, een anekdote en het stellen van een retorische vraag.

Ten tweede moet je je publiek welwillend stemmen. Het welwillend stemmen heeft veelal te maken met je geloofwaardigheid als spreker. Deze geloofwaardigheid kan worden vergroot door eventuele persoonlijke betrokkenheid met het onderwerp duidelijk te maken. Doormiddel van goede communicatieve vaardigheden kan je deze persoonlijke boodschap goed overbrengen.

Het laatste element van de retoriek, is het begrijpelijk maken van je betoog. Dit is als het ware een aankondiging van wat je allemaal wilt vertellen. Als dit met een effectieve manier van communiceren gaat, dan werkt dat voor het publiek als verduidelijkend.