Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Houd de regie

Een Nederlandse voetbalwet luidt: "de aanval is de beste verdediging". Dat betekent in een debat niet dat je altijd maar in de aanval moet zijn. Maar je moet wel de regie houden. Anders bepaalt je tegenstander de argumenten en ligt het initiatief ook daar. Juist in een debatsituatie is het goed om scherp de regie te houden en de rode draad van je betoog te bewaken.

Een goed voorbeeld hiervan is het toenmalige kabinet dat in het debat over de tegenvallende economische cijfers bij monde van Bos en Balkenende aan de tand gevoeld werd over haar beleid. De regering wilde in dat debat niets loslaten omdat ze de komende weken zouden bespreken welke maatregelen ze wilden gaan nemen. De regie houden betekent in dit geval; niet inhoudelijk meegaan met de vragen van de oppositie.

Blijf bij je standpunt

Kant (SP) probeerde het bijvoorbeeld zo:" De minister-president spreekt van pijnlijke maatregelen en zegt dat die niet zijn te voorkomen. Als ik een dergelijke zin hoor, vraag ik mij altijd direct af bij wie die pijn terechtkomt. Het zal toch niet zo zijn dat die pijn bij "gewone" mensen terechtkomt?" Balkenende bleef bij het standpunt: "Ik begrijp de vraag van mevrouw Kant heel goed. Toch ga ik nu niet op de maatregelen in. Dat kan en wil ik niet. Dat heb ik ook gisteren gezegd tijdens de persconferentie nadat de cijfers bekend werden gemaakt. Ik ga niet in op datgene wat het kabinet nog zal moeten bespreken en evenmin op de financiële gevolgen van een en ander."

Houd de regie

In verschillende synoniemen reageerde de Minister-president op Pechtold, van der Vlies, Rutte, Halsema en anderen. En telkens was zijn antwoord: "Meer dan dat valt er niet over te zeggen. Ik heb er echter geen in om nu allerlei afzonderlijke zaken met u te gaan bespreken. Dat is ook niet het karakter van dit debat." Of iets van die strekking. De rode draad van het kabinet was: nu niets inhoudelijk loslaten. En Balkenende hield in dit debat de regie.

Valkuilen

Natuurlijk zijn er ook een aantal valkuilen. Zo kun je door vragen van je tegenstanders, die niet zelden een drogreden bevatten, toch worden uitgedaagd. Daar besteden we in de volgende tip aandacht aan. Maar de spreker kan het zichzelf ook lastig maken. Veel sprekers parkeren vragen of zijwegen die ze zelf bewandelen door de zin:" daar kom ik later op terug". Het probleem is dat vele sprekers dit weer vergeten en de zaal blijft zitten met een niet nagekomen belofte en een extra vraag. Dat is dan weer het tegenovergestelde van regie houden.