Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Houd het kort en krachtig!

Op de trappen van het Capitol in Washington DC spreekt de net aangetreden President van Amerika miljarden mensen toe. Voor hem staan ruim een miljoen Amerikanen te wachten in de vrieskou. Een belangrijke toespraak. De duur? 18 minuten.

De belangrijke les die we hieruit kunnen trekken is: Houd het kort & krachtig. In het Engels ook wel aangeduid als KISS: Keep it Short & Simple. Want als een van de belangrijkste mensen ter wereld bij zijn aantreden iets langer dan een kwartier praat waarom spreken duizenden mensen dan dagelijks bij congressen, presentaties en feestelijkheden een half uur of zelfs langer? Zoals de Duitse dichter Peter Sirius zegt: "Naar een toespraak te luisteren is dikwijls moeilijker dan haar te houden".

Onderzoek op onderzoek toont aan dat de spanningsboog van mensen die luisteren beperkt is. Een gemiddeld betoog zou dan ook niet langer dan 20 minuten mogen duren. Althans als de spreker graag wil dat de toehoorder er ook nog iets van onthoudt. Wat dat betreft heeft Barack Obama zich hier prima aan gehouden bij zijn inaugurerele toespraak op 20 januari 2009.

Dus hier de tip voor de sprekers: houd het kort, niet langer dan 20 minuten en het liefst beperkt tot een kwartier. En voor alle speechschrijvers en beleidsmakers: houd het krachtig dus: vermijd moeilijke lange zinnen en ingewikkeld taalgebruik. We blijven nog even kort bij Obama. Die gaat voortaan wekelijks spreken. Zijn eerste speech is kort & krachtig: vijf minuten. Laten we hier een voorbeeld aan nemen!