Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Hoe lang duurt mijn speech?

 "Ik zal het kort houden" horen we geregeld bij aanvang van een speech of presentatie. En dan kan het zomaar gebeuren dat na tien minuten het publiek verveeld om zich heen begint te kijken of mobieltjes worden gecontroleerd op nieuwe berichten. Dit is uiteraard geen opzet van de spreker, maar kan komen door onervarenheid. We weten vaak niet hoe lang onze toespraken duren. Met deze tip komt daar nu een einde aan en kunt u precies berekenen hoe lang uw speech duurt.

Al eerder schreven we vanuit onze dagelijkse ervaring op het podium dat vele sprekers hun publiek simpelweg schofferen. Ze spreken langer dan afgesproken of aangekondigd en staan er totaal niet bij stil of de zaal het nog leuk en interessant vindt. Helaas is dit zelden het geval. Hoe vaak gebeurt het niet dat iemand zich voorneemt of opgelegd krijgt kort te spreken maar dan toch "een paar A4-tjes heeft volgeschreven". Als je een spreektijd van 10 minuten hebt, red je het uiteraard niet om je hele verhaal te doen.

Enig idee hoeveel minuten je spreekt als je 4 A4-tjes hebt volgeschreven? Om deze vraag te beantwoorden kun je in onderstaande tool je tekst invoeren.  


Hoelang duurt uw speech?


Op basis van aantal woorden

Type of kopier de tekst van uw speech in het tekstvlak en selecteer uw leessnelheid om de lengte van uw speech te berekenen.

Aantal woorden:
0
Uw leessnelheid
Uw speech duurt
0minuten

Op basis van aantal pagina's

Vul het aantal pagina's (a4) van uw speech in en selecteer uw leessnelheid om de lengte van uw speech te berekenen.

Aantal pagina's
Uw leessnelheid
Uw speech duurt
0minuten


Bepaal zelf of je een langzame, gemiddelde of snelle spreker bent. Dat kun je testen door gedurende 1 minuut een tekst voor te lezen. Als je rond de 120 woorden uitkomt, ben je een gemiddelde spreker. Neig je naar de 100 woorden per minuut dan ben je een langzame spreker. Vanaf 130 tot 140 woorden mag je jezelf rekenen tot de snelle sprekers.

We gaan in de tool uit van een A4 in lettertype Arial met lettergrootte van 11 of 12. Gemiddeld kun je daar zo'n 450 woorden op kwijt. Meer kan uiteraard maar dan gebruik je geen witregels en dat komt het overzicht tijdens de speech niet ten goede. Met 4 pagina's volgeschreven zit je overigens al snel op 15 minuten spreektijd. En als je dan 10 minuten hebt, ga je dus ruim over je spreektijd heen en spreek je anderhalf keer zo lang als de bedoeling was. Niet chique en in 2015 ook steeds minder effectief omdat de spanningsbogen op congressen en bijeenkomsten vaak afnemen. Je loopt dus ook nog eens het risico dat je boodschap niet blijft hangen.

Tot slot: als je 10 minuten mag praten, wees dan niet bang dat je korter praat. Niemand heeft ooit geklaagd dat een opening van een congres te kort was. Ook bij het afscheid van een collega of bij de uitreiking van een prijs wordt eerder te lang dan te kort gesproken. Bereid je goed voor op je presentatie door je toespraak te oefenen en de benodigde tijd te controleren. Dit kan door uitschrijven, maar ook door het gebruik van spreekkaarten. En bedenk dat hoe minder tijd je krijgt, hoe meer je moet voorbereiden en moet schrappen. Al in de vorige eeuw zei de Amerikaanse President Woodrow Wilson: “If I am to speak ten minutes, I need a week for preparation; if fifteen minutes, three days; if half an hour, two days; if an hour, I am ready now."

In de herziene 4e druk van de bestseller ‘Debatteren om te winnen’ leggen overtuigexperts Roderik van Grieken, Arthur Noordhuis en Donatello Piras stap voor stap uit hoe je overtuigender kunt overkomen en vaker gelijk krijgt.

Meer tips ontvangen? Schrijf je hier in:

Inschrijven voor tips