Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Je belangrijkste instrument is je stem

Bij presenteren is je stem hèt middel om je boodschap over te brengen. Helaas vergeten veel sprekers dit en dat gaat altijd ten koste van de presentatie en daarmee van de helderheid en duidelijkheid van je presentatie. Je stem is je belangrijkste instrument. Met je stem kun je namelijk je woorden daadwerkelijk over laten komen en dat kan op vele manieren.

De grote redenaar Quintilianus schrijft in zijn opleiding tot redenaar: "Zoals bij alles worden ook de goede eigenschappen van een stem door training versterkt en door verwaarlozing of onwetendheid verzwakt". Helaas had Quintilianus in het jaar 92 van de vorige eeuw al een vooruitziende blik: ook vandaag de dag zijn vele beroepssprekers zich onvoldoende bewust van de stem. Politici die stijlfiguren uitspreken als een onbelangrijke bijzin, woordvoerders die monotoon een verhaal houden voor het journaal en advocaten die zonder enige vorm van intonatie de conclusie van repliek oplezen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van fout stemgebruik.

De remedie klinkt simpel maar kost wat meer tijd: oefenen en bewust omgaan met je stem. Veel sprekers maken de fout, al of niet door zenuwen, te snel te spreken. Hierdoor is het voor het publiek vaak moeilijk te volgen. Spreek luid en duidelijk. Neem de tijd om de woorden goed te articuleren. Speel met de intonatie van je stem, wissel van volume. Spreek langzaam en daarna weer wat sneller. En maak gebruik van stiltes in je betoog.

Allemaal mogelijkheden om je verhaal aantrekkelijker te maken om naar te luisteren. Je stem heeft vele mogelijkheden: benut deze in mondelinge communicatie.

Tegenwoordig zullen we nog weinig spreken zonder geluidsversterking of hulpmiddelen als PowerPoint. Toch is de training van de stem nog altijd het beste door te oefenen zonder microfoon. Een plaats waar dat nog altijd gebeurt is Speakers Corner in Hyde Park Londen. In Nederland kennen we een variant in Amsterdam genaamd Spreeksteen, waar je iedere zondag meningen kunt beluisteren. Op dit soort plaatsen wordt het aloude ambacht van de welsprekendheid nog authentiek beoefend. Een goede manier om je stem te trainen en te oefenen of gewoon te luisteren naar het gesproken woord.