Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Maak gebruik van emotie

Maak gebruik van emotie in speech, debat of lezing. Dit verhoogt de overtuigingskracht. Naast goede argumenten, een deugdelijke voordracht en de passende afstemming is dit een belangrijke strategie om in mondelinge communicatie te overtuigen.

En met emotie wordt hier bedoeld: het gebruiken van emoties in je mondelinge betoog om te overtuigen. Zoals de koning van de retorische emotie Cicero het zegt in zijn 'Oratore': "daarom leer ik jullie in mijn rol van goede en knappe 'schoolmeester', de kunst om bij het spreken woede en verdriet te voelen en tranen te vergieten".

Dit alles moet uiteraard niet gespeeld zijn. Dan is het slechts een truc, of een slechte opvoering. Als spreker moet je als je de keuze voor een emotie maakt, deze ook daadwerkelijk ervaren. Er zijn verschillende toespraken waar emoties goed gebruikt kunnen worden. In de politiek kan het bij een overwinningstoespraak gebruikt worden. Kijk bijvoorbeeld hier naar de Franse president Sarkozy. Hij gebruikt in deze toespraak veel emotie en lofuitingen zoals blijdschap, dankbaarheid en strooit met complimenten.

Ook in de filmwereld spelen acteurs een keer geen rol tijdens het winnen van de Oscar. Zie hieronder drie Europese Oscarwinnaars van de afgelopen jaren. Roberto Begnini (La vita e bella), gaat staan en zijn lichaamstaal en betoog is doorspekt met positieve emoties: blijdschap, liefde en euforie. De Spaanse acteur Javier Bardem (No country for old men) is diep geroerd en spreekt in het Spaans zijn moeder toe, het publiek tot tranen geroerd achterlatend. En tot slot de actrice Marion Cotillard (La vie en rose) die speelt met de emoties verrassing, vreugde en liefde.

Een fraaie stijl en gepaste emotie kan dus zeker bijdragen aan een roerend en overtuigend betoog. Samen met een andere tip: Be the argument kan dit vaak leiden tot succes in mondelinge communicatie. Om een groot redenaar aan te halen: "Before you can inspire with emotion, you must be swamped with it yourself. Before you can move their tears, your own must flow. To convince them, you must yourself believe". Winston Churchill.

Kijk ook naar onze trainingen

Gerelateerde diensten