Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Maak gebruik van stiltes

In tegenstelling tot wat veel sprekers denken, moet je tijdens een debat of presentatie niet constant praten. Door af en toe een stilte in je betoog te laten vallen, krijgen je woorden een bepaalde lading en wint je toespraak aan kracht. Je geeft ook je publiek de gelegenheid de woorden tot zich door te laten dringen.

Zoals ook de grote Quintilianus zegt in zijn 'opleiding tot redenaar': "spreek vlot, niet te vlug, kalm, niet langzaam".

Het gebruiken van stiltes of pauzes in je spreken zorgt voor een aantal voordelen. Ten eerste kun je hierdoor de aandacht vaker vasthouden. Het zorgt er immers voor dat de aandacht van de toehoorder weer wordt getrokken. Als we uitgaan van het feit dat een monotone speech niet erg overtuigend is, moeten we proberen te variëren. Dat kan op verschillende manieren waaronder dus het gebruiken van rustmomenten in een zin of tussen twee zinnen in.

Daarnaast kun je door het effectief gebruiken van een stilte aan het begin of aan het einde van een zin extra nadruk leggen op bepaalde woorden. Hierdoor breng je dus accenten aan in je eigen verhaal. Dit zorgt tevens voor duidelijkheid in je structuur waardoor je publiek het beter kan volgen.

Iemand die bekend staat als een groot spreker is de voormalige Britse premier Tony Blair. In deze recente toespraak bewijst hij weer dat een vlotte spreekstijl gecombineerd met de nodige stiltes een overtuigende stijl bevorderd. Een goed voorbeeld van iemand die tijdens zijn voordracht varieert mede door het gebruik van stiltes.

Gerelateerde diensten