Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Maak jij een goede eerste indruk?

Een eerste indruk wordt in de eerste seconde van de ontmoeting bepaald. En mensen die we inschatten als betrouwbaar op basis van hun gelaatsuitdrukking vertrouwen we meer. Sterker nog: ze verdienen meestal meer en er wordt ook vaker op ze gestemd. De eerste indruk is dus belangrijk voor de mening die door anderen over jou gevormd wordt. Gelukkig kun je die eerste indruk, ook verbaal, wel degelijk beïnvloeden. 

Sociaal psycholoog  prof.dr. Daniel Wigboldus legt in het volgende  filmpje goed uit waarom ons brein dit doet.


Al in de klassieke oudheid werden hier studies naar gedaan. En het Griekse Ethos staat voor het karakter van de spreker. De ideale spreker is deskundig, deugdzaam, en sympathiek om zijn presentatie geloofwaardig te maken. Als je ethos goed zit, heb je dus meer kans om te overtuigen. Maar kan dit wel? Het antwoord is ja!

Je kunt dit op vele manieren beïnvloeden. Een van de manieren is door een overtuigend verhaal neer te zetten zodat de toehoorder inziet dat je weet waar je het over hebt. Als je naar de school van je kinderen gaat, wil je graag duidelijk horen hoe het ervoor staat en wat er precies gebeurt. Als een docent dat niet goed kan vertellen, twijfel je waarschijnlijk zijn of haar deskundigheid. Als een notaris je niet goed kan uitleggen hoe de koopakte nu in elkaar zit, betaal je niet graag die €480. En een automonteur die je niet kan vertellen waarom je grote beurt €350 duurder is uitgevallen vertrouw je nooit meer.

Daarom is het belangrijk om kort en krachtig uit te kunnen leggen wat jouw verhaal is. Je krijgt vaak maar een kans voor een goed verhaal. Helaas gebeurt het te vaak dat belangrijke informatie verloren gaat omdat het simpelweg  niet wordt gebracht. Het gevolg is dat je dan geen gelijk krijgt terwijl je wel gelijk hebt. Dit voorkom  je met een goede pitch. Iedere professional moet zijn boodschap namelijk kort en overtuigend weten te brengen. Een goede pitch duurt maximaal 1 minuut. Zorg er dus voor dat je jouw belangrijkste boodschap, over jouw bedrijf of product, in maximaal 1 minuut kunt vertellen.

Wilt u hier hulp bij? Schrijf u dan in voor de training Professioneel Pitchen door de overtuigexperts van het Nederlands Debat Instituut.

In de herziene 4e druk van de bestseller ‘Debatteren om te winnen’ leggen overtuigexperts Roderik van Grieken, Arthur Noordhuis en Donatello Piras stap voor stap uit hoe je overtuigender kunt overkomen en vaker gelijk krijgt.