Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Maak oogcontact

Er is een Duits spreekwoord dat zegt dat als blikken niet kunnen overtuigen, woorden dat al helemaal niet kunnen. Kijk het publiek aan als je wilt overtuigen. Maak oogcontact met het publiek. Haal je ogen van het papier spiekbriefje en kijk rond. Weet dat bij een presentatie altijd publiek is. Richt je betoog dan ook op hen.

Veel sprekers maken de fout veel op papier te kijken of hun betoog zelfs op te lezen. Probeer dat altijd te vermijden, je presentatie lijdt daar enorm onder. Natuurlijk kun je niet iedere toespraak zonder papier. De tijd van de oude Grieken en Romeinen waar de voordracht uit het hoofd werd geleerd, is voorbij. Maar wissel het zoveel mogelijk af en betrek het publiek. Mensen voelen zich niet aangesproken als je ze niet aankijkt en zullen niet onder de indruk zijn van je presentatie. Onderzoek toont aan dat wanneer je oogcontact maakt, je uitdrukt dat je geïnteresseerd bent. Ga je het juist uit de weg dan zal dat in onze Westerse samenleving al snel worden uitgelegd als angst of onoprechtheid.

Een goed voorbeeld is de voormalige President van de Verenigde Staten, Bill Clinton. Hij leest ook vaak lange speeches voor maar zal altijd zijn publiek erbij betrekken. Kijk hier voor een goed voorbeeld van een speech die hij in 2007 hield tijdens de Harvard Class Day, een dag voor de uitreiking van de diploma's aan afgestudeerden en promovendi. Hij leest van papier maar komt er heel vaak los van. Het publiek is zijn belangrijkste doel, constant.

Gerelateerde diensten