Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Overtuigtip: speel met uw stem als Hillary Clinton

In deze blog een overtuigtip uit een inspirerende speech van een krachtige vrouw: de rede die Hillary Clinton vorige week hield in Pennsylvania. Bekijk de speech en ervaar het effect van wisseling in stemvolume en tempo op de impact van uw boodschap.

Vorige week hield Hillary Clinton een twintig minuten durende speech voor een welwillend publiek, namelijk de achterban van de democratische kandidaat-gouverneur voor de staat Pennsylvania, Tom Wolf. In haar rol als stemduwer voor de kandidaat geeft ze een persoonlijke speech aan zijn fans en benoemt ze haar liefde voor de staat, haar nieuwe ervaringen als grootmoeder en haar frustratie over onbetaalbare kinderopvang.

Uit deze speech zijn namelijk vele leerzame lessen te trekken. Clinton maakt effectief gebruik van stijlmiddelen, laat haar boodschap beklijven door het geven van persoonlijke kleurrijke voorbeelden, maar bovenal zet ze haar stem effectief in als instrument om haar boodschap te versterken.

Dit stemgebruik willen we u als tip meegeven. Stemgebruik kan een enorm verschil maken in de impact van een spreker. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kracht van de stilte. Zo wordt de iPhone-lancering van Steve Jobs in 2007 gezien als legendarisch, terwijl er niets bijzonders is aan de tekst van de boodschap. Wel bijzonder is de manier waarop Jobs  zijn boodschap brengt: uiterst rustig, volledig op zijn gemak., met lange stiltes tussen de zinsdelen.

Maar niet alleen de kracht van de stilte heeft impact, ook wisseling in stemvolume en tempo zijn van grote  invloed op de overtuigingskracht van een spreker. Het zijn deze twee factoren die Clinton in haar speech uiterst vakkundig inzet. In haar speech wisselt ze haar stemvolume door de ene keer kracht bij te zetten bij haar statements, om vervolgens  weer gas terug te nemen – tot bijna fluisterend – om haar publiek weer binnen te halen. Ten tweede maakt ze effectief gebruik van tempowisseling: de ene keer versnelt ze haar woorden en rijgt ze haar woorden aaneen, de andere keer neemt ze bewust een lange pauze van meerdere seconden om de boodschap op het publiek te laten inwerken.

De tip is daarom om eens bewust te spelen met stiltes, tempo en stemvolume om te ontdekken wat voor verschil dat wel niet maakt. Neem onderstaand gedeelte uit de speech van Clinton als oefenmateriaal, probeer het een paar keer en zie vervolgens in deze speech hoe de ervaren politica het aanpakt.

I love Pennsylvania and I believe Pennsylvania has had enough of shame and blame, enough of divisive politics, enough of dismissive politicians. It is time for the kind of fresh start Tom Wolf offers. But I have to tell you: you can see it as clear as daylight, you understand this. But if people don't come out and vote, because maybe they think the election is over, maybe they believe that there is no reason for them to have to come to vote, or maybe because it's a midterm and they're just not tuned in. You never know what can happen in an election, can't we? From my perspective, you can't count on things turning out the way you want it, unless you get out and work for it, right?

Bekijk de gehele speech hier.

Bent u een vrouwellijke spreker en wilt u uw overtuigingskracht verbeteren? Schrijf u dan in voor de Masterclass: de vrouw als spreker!

 

Gerelateerde diensten