Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Wees jezelf - maar dan beter

Ooit had ik een fanatieke wedstrijdzwemster in mijn cursus. Een echte topsporter. Zij deed mee aan Europese Kampioenschappen en Olympische spelen en had al veel mooie prijzen had gewonnen. Probleem bij het presenteren was alleen dat ze nog sneller sprak dan ze zwom. Om haar overtuigingskracht te vergroten, vroegen we haar om haar spreekstijl aan te passen. Dit zorgde voor een dilemma, want ben je nog jezelf als je op een manier spreekt die niet prettig voelt?

Buiten adem
Bij eerdere oefeningen waren alle toehoorders en ook zijzelf buiten adem. Ik vroeg haar om rustiger te praten bij het begin van haar betoog en korte stiltes in te lassen tussen de snelle zinnen. Op zich is een hoog spreektempo namelijk helemaal niet erg, mits er maar korte pauzes zijn na afloop van de zin. Daarin kunnen we de inhoud tot ons laten doordringen en zo stap voor stap met de denkwijze van de spreker meegaan.

Resultaat met een korte oefening
Met flinke tegenzin voerde ze deze korte oefening van een minuut uit. Het effect was verbluffend. De rest van de cursusgroep haalde nu ontspannen adem en gaf aan dat ze deze stijl veel prettiger vond. Ook de inhoud kon beter worden gevolgd. Maar prettig vond de spreekster het niet. De korte stiltes van telkens twee seconden duurden voor haar gevoel twee minuten. Ze was ook niet van plan voortaan langzamer te spreken. Het voelde namelijk voor haar niet fijn.

Wees jezelf - maar dan beter
Dit is een interessant gegeven, dat meer mensen zullen herkennen. Hoe kun je enerzijds gewoon jezelf zijn en anderzijds toch je presentatie verbeteren? Hoe kun je je eigen presentatie verbeteren zonder je af en toe vervelend te voelen? Waarom is het voor een sportprestatie wel geaccepteerd om je grenzen op te rekken en voor een mondelinge presentatie niet? Het is een paradox: blijven wie je bent en toch werken aan verbetering. Ben je dan tevreden met jezelf of niet?

Doorzetten
Interessant voer voor psychologen en taalfilosofen maar praktisch gezien gaat het hier om het vergroten van je eigen repertoire aan presentatie- en stemtechnieken. De vraag in hoeverre je jezelf bent is dan niet meer relevant. Wel relevant is de vraag: heeft deze presentatiestijl het gewenste effect en kun je door vaker te oefenen sterker worden in deze stijl? Ook zwemmen gaat immers niet van de een op de andere dag goed en ook het als een baksteen zinken in het koude water voelt bij les één niet fijn. Maar als je even doorzet heb je een leven lang plezier van de aangeleerde technieken.

Veel leerplezier!

Gerelateerde diensten