Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Een krachtig slot bij je presentaties

Wat je aan het einde vertelt, blijft het best hangen, zo weten we uit ervaring. Met een sterk einde laat je dus een goede indruk achter. Toch eindigen veel toespraken of presentaties nog steeds met iets als: ‘Bedankt voor de aandacht,’ of: ‘Hier wil ik het bij laten.’ Dat is niet alleen slecht het is ook jammer, want de conclusie biedt veel mogelijkheden. Bovendien getuigt het niet van veel waardering voor de inhoud van je eigen verhaal.

Om ervoor te zorgen dat je publiek iets onthoudt, is het belangrijk om een goede conclusie te hebben. Een goed slot van een presentatie bevat eigenlijk drie onderdelen: de samenvatting van de belangrijkste onderdelen, het herhalen van de kernboodschap en de uitsmijter. Onder de uitsmijter verstaan we een knallend einde dat niet snel vergeten wordt. Het einde bepaalt ook mede met wat voor indruk u uw publiek achterlaat. Met een sterk einde laat je dus een goede indruk achter.

Een mooie formule voor een goede slotzin is om terug te grijpen op de aandachtstrekker van het begin van je  betoog. We noemen dit een cirkelrede: dit stijlmiddel maakt het betoog tot een afgerond geheel. Een ander stijlmiddel is om een boodschap, wens of laatste zin krachtig uit te spreken als drieslag. De Amerikaanse president Barack Obama sluit belangrijke toespraken bijvoorbeeld vaak af met ‘Thank you, God bless you, and may God bless the  United States of America.’

Zorg dus in elk geval voor een krachtig en pakkend slot en probeer dat vanaf nu altijd te doen. De uitsmijter kun je voorbereiden, maar als dat niet lukt, kun je altijd eindigen met het kort en krachtig herhalen van je kernboodschap: ‘En daarom ben ik voor het verlagen van de leeftijd naar zestien jaar!’ Mocht je overwegen te eindigen met het stellen van vragen: niet doen! Sluit eerst goed af en bied daarná de mogelijkheid tot het stellen van vragen of bedank voor de aandacht.

Het Nederlands Debatinstituut is de autoriteit als het op debat en overtuigen aankomt. Naast trainingen, gespreksleiding en mediaoptredens, bieden zij ook analyses en handige tips waar iedereen die weleens discussies voert wat aan heeft. Dit is het laatste deel in de serie 'Winnende Debattips'. Deze serie is gebaseerd op het boek ‘Debatteren om te winnen’ van o.a. directeur Roderik van Grieken. Wilt u het boek in zijn geheel bestellen, klik dan hier.

Wilt u meer presentatietips ontvangen? Schrijf u dan in voor onze gratis tips:

Inschrijven voor tips

Gerelateerde diensten