Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Sociale bewijskracht als overtuigmiddel

1000 mensen gingen je voor, 74 personen bevelen dit restaurant aan, of dit hotel heeft meer dan 10.000 likes. Dan moet het wel goed zijn denk je vast. De kans dat je het product aanschaft of de dienst afneemt is dus ook veel groter dan wanneer niemand geïnteresseerd is, of dit in ieder geval niet laat merken.

Uit onderzoek van overtuig-goeroe en psycholoog Robert Cialdini blijkt inderdaad dat mensen grotendeels hun beslissing baseren op het gedrag van anderen. Hij noemt dit principe ‘Sociale bewijskracht’.

Sociale bewijskracht is vooral krachtig onder twee voorwaarden: Onzekerheid en Gelijksoortigheid.

Onzekerheid

Als het niet helemaal duidelijk is welk gedrag gewenst is in een situatie, kan sociale bewijskracht in je voordeel werken. In een koffietentje waar ik vaak kom is het niet vanzelfsprekend om een fooi te geven. Toch staat er altijd een goed gevulde fooienpot naast de kassa. Als anderen fooi geven, dan zal het wel normaal zijn, dan doe ik het dus ook maar.

Gelijksoortigheid

Mensen hebben eerder de neiging personen te volgen die op hen lijken. Daarom kiezen reclamemakers ervoor mensen uit de doelgroep in commercials of advertenties te gebruiken. Zo speelt Ronaldo in de reclames van Nike en eet Messie Lays chips en drinkt hij Pepsi. Op die manier voelen consumenten zich verbonden met de sterren bij het consumeren van deze producten.

Sociale bewijskracht tijdens presentaties en vergaderingen

Hoe kun je dit nu toepassen in een presentatie of tijdens een vergadering? Als je vindt dat de organisatie waar je werkt duurzamer zou moeten produceren, dan kun je vertellen dat de concurrent het ook doet. Of als je een groep scholieren toespreekt die gezonder moeten eten, zeg dan dat de scholieren die je gisteren toesprak na de presentatie een appel aten in plaats van chips.

Meer weten over de psychologie van het overtuigen? Lees dan deze blog over wederkerigheid.