Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Twee aanbevelingen voor vrouwelijke keynote sprekers na bezoek TEDxAmsterdamWomen

Vrijdag 29 mei was het debatinstituut bij TEDxAmsterdamWomen 2015. Missie: welke Nederlandse vrouwen kunnen we aanraden bij opdrachtgevers voor het verzorgen van een keynote op een congres? Twee spreeksters vielen ons op: jong talent Marlou van Rhijn (paralympisch atleet) en topvrouw Corinne Vigreux (medeoprichter TomTom).

Als Nederlands Debat Instituut leiden we dagelijks bijeenkomsten, congressen en symposia en we zien dan ook veel keynote speeches voorbijkomen. Zo’n keynote is de belangrijkste speech van de dag, met veel tromgeroffel aangekondigd door de organisatoren. Wat bij die speeches echter opvalt is dat deze in minstens 75% van de gevallen door een man wordt verzorgd en dat is nog onze conservatieve schatting. Een van onze fulltime gespreksleiders bekende zelfs nog maar één keer een vrouwelijke keynote te hebben meegemaakt – in twaalf jaar tijd. Dus waar blijven die vrouwen toch?

Wij willen daarom vrouwelijke sprekers waar wij blij van worden extra in de aandacht te zetten, om zo die cijfers meer gelijk te trekken. Er loopt op Hollandse bodem immers genoeg talent rond. Wij kunnen in dit advies onafhankelijk opereren omdat wij – in tegenstelling tot sprekersbureaus – geen financieel voordeel behalen bij het promoten van bepaalde sprekers. Wij leveren geen sprekers en hebben hier geen banden mee. Onze dagvoorzitters maakt het niet uit wie u kiest, als de speech maar van hoge kwaliteit is.

Om vrouwelijk talent te spotten, namen we een kijkje bij TEDxAmsterdamWomen 2015. Op dit evenement werden twaalf speeches van ieder twintig minuten gehouden, allen - op een na - door een vrouw verzorgd. Eerst iets over het evenement zelf. De dag is namelijk beslist een tip voor iedere vrouw die de wens heeft zichzelf te verbeteren in spreken in het openbaar. Het niveau is hoog en uit elke speech valt niet alleen inhoudelijk, maar ook wat betreft vorm inspiratie te halen. Bijvoorbeeld door het gebruik van een megagrote foto die je verhaal perfect illustreert of door te starten met een verrassende opening.

Voor onze keuze hebben we drie criteria gehandhaafd: het zijn speeches van (1) vrouwen (2) die in Nederland wonen (3) die het publiek van begin tot eind wisten te betoveren. Dat zijn immers de vrouwen die event-managers gemakkelijk kunnen vragen voor een keynote. De twee speeches die ons het meest hebben overtuigd, zijn de volgende.   

Corinne Vigreux – medeoprichter TomTom
Deze Française verhuisde naar Nederland voor de liefde en noemt het inmiddels haar thuisland. Vigreux staat voor een zaal alsof ze nooit iets anders gedaan heeft. Op amusante en energieke wijze beschrijft ze de weg die ze in haar carrière heeft afgelegd. Ook haar handgebruik is knap, daarmee zet ze haar verhaal vakkundig kracht bij. Vigreux beleefde TomTom van start-up tot wereldberoemd miljardenbedrijf en ze werkt er nog steeds nu het bedrijf ook flinke terugval heeft gekend. Voor een zakelijk congres is het verhaal van zo’n ervaringsdeskundige op zichzelf al goud, maar de presentatievaardigheden van deze topvrouw maken haar speech een absolute aanrader. Kijk hier de sneak peak van 3 minuten voor een impressie.
 

Marlou van Rhijn – paralympisch atleet
Van Rhijn is ’s werelds snelste atlete op blades. Ze won in 2012 Olympisch goud op de 200 meter sprint en Olympisch zilver op de 100 meter sprint tijdens de Paralympic Summer Games. Haar speech viel op door de soepele, lichtvoetige vertelstijl en het plezier dat er vanaf straalde. Wanneer een spreker er lol in heeft, voelt het publiek zich automatisch meer op zijn gemak. Bovendien was het duidelijk dat ze de voorbereiding net zo professioneel heeft aangepakt als de aanloop naar haar sportwedstrijden: ze had de speech tot in de puntjes getimed op het strakke TED-format van 18 minuten. Ook leek ze de geheugensteuntjes op de autocue nauwelijks nodig te hebben, waardoor er veel ruimte was voor oogcontact met de zaal. Een heel knappe prestatie van deze 24-jarige. Wanneer je zoekt naar een speech die sport en management met elkaar verbindt, denk dan zeker aan deze dame. Kijk hier de sneak peak van 3 minuten voor een impressie.

Meer tips voor vrouwelijke topsprekers? We zien ze graag in actie en komen met plezier langs. Mail naar Else van Nieuwkerk, nieuwkerk@debatinstituut.nl

Gerelateerde diensten