Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Vrouwelijke sprekers met een lage stem

Zijn er grote verschillen tussen mannen en vrouwen? Nee: beide seksen hebben evenveel kansen en mogelijkheden om overtuigend te spreken. Maar natuurlijk is er onderscheid. Vrouwen en mannen spreken bijvoorbeeld op verschillende toonhoogtes. 

Door biologische factoren zoals de lengte van de stembanden en de omvang van de borstkas hebben mannen van nature een lagere stem dan vrouwen. Veel vrouwen leren soms om een lagere of vollere stem te gebruiken.

Geen stem is in de politiek zó vaak geanalyseerd als die van Margaret Thatcher. Op het onderstaande filmpje kun je goed horen hoe haar stemgeluid in de loop der jaren is veranderd:

Sommigen zeggen dat Thatchers stem een volle octaaf naar beneden is gegaan. Dat berust op een misverstand. Wel kreeg zij stemcoaching en werd er iets aan haar eenvoudige uitstraling gedaan. Velen vonden haar stem te schel, waarop haar toenmalige adviseur Gordon Reece lessen regelde bij het Royal National Theathre. Het resultaat is duidelijk hoorbaar in het filmpje.

Reece was een flamboyante man die vaak doorging op alleen champagne en sigaren. Hij gaf The Iron Lady het advies om haar haarstijl te veranderen. Ook moest ze haar “pietluttige” kleding aanpassen en vooral pasteltinten gebruiken. Maar cruciaal waren zijn adviezen om haar stem daadwerkelijk te verlagen en langzamer en meer in de microfoon te spreken. Hiermee zou haar stem schor, intiemer en vooral minder intimiderend overkomen.

Ondanks haar eigengereide houding accepteerde Thatcher de adviezen van Reece. Hiermee veranderde ze haar houding, stem en kledingstijl maar haar doortastende manier van handelen, spreken en politiek bedrijven bleef. Hierdoor bleef ze zichzelf en behield ze haar geloofwaardigheid.

Meer weten over eigenschappen die je overtuigingskracht verbeteren? Schrijf je dan in voor de Masterclass: de vrouw als spreker!