Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Waarom we last hebben van spreekangst

U hebt de boel gisteravond nog heel goed doorgenomen en ook nog even in de trein vandaag. Toch staat u stijf van de zenuwen. Over een paar minuten begint uw presentatie. Voor veel professionals is dit erg herkenbaar. Waarom hebben we last van zenuwen en wat kunnen we eraan doen?

Grootste angst

De meeste Nederlanders presenteren liever niet in het openbaar; spreken voor groepen staat al jarenlang in de top tien van grootste angsten. U vraagt zich misschien af of u kunt leren spreken zonder die vervelende zenuwen. Nou, we hebben goed nieuws en we hebben slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat spanning bij het optreden in het openbaar hoort. Zelfs doorgewinterde sprekers, zangers en acteurs voelen zich iedere keer dat ze het podium betreden zenuwachtig. Het goede nieuws is: het went op den duur en het is te beheersen. De handvatten die we hier aanreiken, geven hierbij steun. Zolang u rustig blijft spreken en niet bang bent om na een belangrijke zin een stilte te laten vallen en na te denken, vallen uw zenuwen het publiek niet op.

Knikkende knieën

Het helpt als u begrijpt waarom u last hebt van zenuwen. Ten eerste zullen veel mensen de angst of druk voelen om goed te presteren. Als u voor het MT, de partners of uw collega’s staat, wilt u geen modderfiguur slaan. Deze drang resulteert in spanning en dus zenuwen. Bij de een levert dat knikkende knieën op, bij de ander trilt de stem en weer een ander gaat blozen of zweten. Dat hoort erbij. Besef echter dat niemand wil dat u fouten maakt tijdens de presentatie. Ook uw toehoorders hopen dat u het er goed vanaf brengt en hebben vaak al sympathie met u als de spreker. U staat immers voor de groep, terwijl zij veilig op hun stoel zitten.

Ook beroemde politici, zanger en acteurs hebben last van zenuwen. Kijk maar eens naar het begin van de speech van Emma Watson die voor de Verenigde Naties een volle zaal moet toespreken:

Feedback

Ten tweede heeft spreekangst te maken met de onwennige situatie. Ga maar na: in bijna elke situatie waarin u spreekt, zijn mensen aanwezig. Of het nou overleggen, vergaderingen, discussies of telefoongesprekken betreft. De verbindende factor in al deze situaties is dat er sprake is van feedback. Als u aan de telefoon een halve minuut stil bent, zal uw gesprekspartner vragen ‘of u er nog wel bent’. En ook in een gesprek met een klant waarbij u alleen maar kijkt zonder af en toe te knikken of verbaal in te stemmen, zal uw gesprekspartner verwonderd kijken. Bij presentaties en toespraken is dit anders: u spreekt en de zaal luistert. Sterker nog, u wordt aangestaard. Dit maakt dat de situatie ongemakkelijk is en u last krijgt van zenuwen. De tip die we u hier geven is: wees blij dat u door de groep wordt aangestaard. Als u continu feedback zou krijgen tijdens uw presentatie, zou dat het spreken niet gemakkelijker maken en het zou u alleen nog meer van de wijs brengen.

Durven

Weet in elk geval dat iedereen die op het podium staat te maken heeft met gezonde spanning. Echte spreekangst wordt het pas als het u belet om te spreken. Gelukkig geldt dit maar voor heel weinig mensen. Zenuwen horen erbij: ze zorgen ervoor dat u de juiste focus hebt. Laat dit u er dus niet van weerhouden om vooral wél die presentatie te geven. In het begin hebt u daar een beetje lef voor nodig, maar gaandeweg went het. Of zoals de Deense filosoof  Søren Kierkegaard zegt: ‘Durven is je evenwicht verliezen, maar niet durven is uiteindelijk jezelf verliezen.’

Gerelateerde diensten