Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Wat kun je doen tijdens de onderbreking van jouw speech?

Weinig dingen zijn als spreker zo vervelend als wanneer je een gloedvol betoog aan het houden bent en onverwacht onderbroken wordt door een interruptie. Het leidt af van je verhaal en het doet daarmee afbreuk aan de prachtige verhaallijn die je had voorbereid. Ook legt de interruptie vaak een accent op iets dat je zelf helemaal niet belangrijk vindt. Toch kun je een interruptie niet negeren. Wil je als spreker je gehoor te vriend houden dan moet je ze serieus nemen. Wees dankbaar dat ze zo geïnteresseerd zijn in je verhaal, dat ze zelf een bijdrage eraan willen leveren.

Anno 2018 bestaat ook nog de mogelijkheid dat je eigen telefoon je interrumpeert. Deze, waarschijnlijk, wereldwijde primeur was gisteren in het Britse Parlement. De minister van Defensie Gavin Williamson is bezig met een verhaal wanneer plotseling ‘zijn’ Siri zich er mee gaat bemoeien. Niet alleen de spreker is even van slag. Zelfs de altijd gevatte voorzitter van het Parlement, ‘Mr. Speaker’ John Bercow, weet even niet goed wat hij moet zeggen. Een hilarisch moment. 

Maar er zit ook een belangrijke tip in verscholen. Want Gavin Williamson herstelt zich fantastisch. Hij maakt twee korte grappen over het voorval voordat iemand anders dat kan doen en gaat daarna onverstoorbaar door met zijn betoog. En dat is precies wat je over het algemeen het beste kunt doen bij een interruptie. Kort en gepast reageren en dan weer snel terug naar je eigen betoog dat natuurlijk veel interessanter is dan welke interruptie dan ook!