Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Wat kunt u leren van de vrouw met de baard?

Afgelopen zaterdag won Conchita Wurst namens Oostenrijk het Eurovisie Songfestival. De week voorafgaand aan de finale wist ze veel van de aandacht voor het festival naar zich toe te trekken. Wat was haar succesformule en wat kunt u er van leren?

Conchita Wurst (in het dagelijks leven Tom Neuwirth) wist drie elementen succesvol met elkaar te verbinden die ook in uw dagelijkse praktijk relevant kunnen zijn om anderen te overtuigen.

 

1. Een aandachtstrekker

De eerste opdracht voor iemand die anderen wil overtuigen is dat hij de aandacht van zijn doelgroep moet zien te trekken. En dat is vaak nog niet zo makkelijk. Zevenendertig landen deden mee aan  de voorronden van het Songfestival. Hoe zorg je er voor dat journalisten meer aandacht aan jou besteden dan aan je concurrenten? Bekendheid leidt immers vaak tot meer stemmen. Met het beeld van de ‘vrouw met baard’ verzekerde Conchita zich van veel media-aandacht. Hiermee was de eerste stap naar succes gezet.

2. Een aantrekkelijke boodschap

Maar aandacht alleen is natuurlijk niet voldoende. Je moet de aandacht ook vast weten te houden. En dat wist Conchita te doen door haar bijzondere verschijning te koppelen aan een positieve boodschap. Tom Neuwirth werd vroeger veel gepest totdat hij op een dag besloot om gewoon zichzelf te zijn. “En toen kwam ik met het idee van de bebaarde vrouw, omdat ik wilde zeggen dat het niet belangrijk is hoe je er uitziet”. En sindsdien strijdt Conchita Wurst tegen discriminatie en voor tolerantie. Een nobele strijd die uit de mond van Wurst oprecht overkwam. De tweede stap naar succes.

3. Een perfecte presentatie

Uiteindelijk moet de boodschap uiteraard ook nog overtuigend gebracht worden binnen de context waar je hem moet presenteren. En dat deed Conchita Wurst met het lied ‘Rise like Phoenix’ dat ze fantastisch zong. De vakjury en de kijker waren onder de indruk van haar stemgeluid en presentatie. Ze zong niet alleen over een phoenix, ze stond er zelf ook als één. En zo hoort het. De boodschap en de boodschapper moeten één geheel vormen.

Wanneer u binnenkort een pitch houdt of tijdens een vergadering probeert mensen mee te krijgen met uw plannen en idealen, denkt u dan nog eens aan hoe de de vrouw met de baard miljoenen harten wist te winnen voor haar boodschap. Uw ideeën zullen verrijzen als een Phoenix!

 

Eendaagse summercourse ‘Meesters in overtuigen’

Leer in één dag de essentie van overtuigend communiceren door drie meesters in overtuiging. Campagnespecialst Kay van de Linde, topinterviewer Tijs van en Brink en overtuigexpert Donatello Piras  geven u aan de hand van theorie en oefeningen inzicht in hoe u uw eigen overtuigingskracht verder kunt aanscherpen. Meer informatie