Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Zorg voor een goed slot

Wat is uw slotzin? "Bedankt voor de aandacht" of "hier wil ik het bij laten". Beiden zijn veelgehoorde uitspraken maar blijven niet hangen. En dat is jammer want het slot biedt vele mogelijkheden. Zorg dus voor een goede uitsmijter!

'Wat je aan het einde vertelt, blijft het beste hangen" is een veel gebezigde uitspraak. Toch eindigen de meeste bijdragen tijdens een speech of debat zoals in de inleiding beschreven. En dat getuigt niet van veel waardering voor de inhoud van uw presentatie. Om ervoor te zorgen dat het publiek iets onthoudt, is het belangrijk om een goed slot te hebben. Een goed slot van een presentatie bevat eigenlijk drie onderdelen: de samenvatting van de belangrijkste onderdelen, het herhalen van de kernboodschap en de uitsmijter. Onder de uitsmijter verstaan we een knallend einde dat niet snel vergeten wordt. Het einde bepaalt ook mede met wat voor indruk u uw publiek achterlaat. Met een sterk einde laat je dus een goede indruk achter.

Goede voorbeelden zijn: teruggrijpen op je begin waardoor het verhaal eindigt met een cirkelrede. U kunt eindigen met humor of met een contrast en kiezen voor een serieus einde. Ook de zaal iets meegeven behoort tot de mogelijkheden. Zet ze aan tot actie of spreek de hoop uit dat er iets gebeurt na vandaag. Wees zo creatief mogelijk als het gaat om het afsluiten van uw toespraak, presentatie of debatbijdrage. Andere mogelijkheden zijn: een boodschap, wens of de laatste zin krachtig uitspreken door het gebruik van stijlfiguren. Denk dan bijvoorbeeld aan een mooie drieslag. In Angelsaksische landen eindigen ze hier vaak mee zoals Amerikaanse presidenten: " Thank you, God bless you, and may God bless the United States of America"! Barack Obama sluit zo af tijdens een van zijn laatste toespraken voor het verenigde congres waarbij hij voortreffelijk opbouwt van zijn kernboodschap naar de conclusie. En Gordon Brown de huidige premier van Groot Brittannië sloot zijn laatste speech tijdens het Labourcongres af met een vierslag: "And our guiding duty is: to stand, to fight, to win and to serve".

Een andere beroemde afsluiting dateert van iets langer geleden (234 v Chr.) en werd uitgesproken door de Romeinse keizer Cato: "Ceterum censeo Carthaginem esse delendam" in het Nederland beter bekend als: "en voor het overige ben ik van mening dat Cartagho verwoest moet worden". Cato eindigde iedere toespraak met deze zin en het is een goed voorbeeld van de kracht van herhaling.

Zorg er dus voor dat u een krachtig en pakkend slot inbouwt en probeer dat vanaf nu altijd te doen. De uitsmijter kunt u vaak voorbereiden maar ook als dat niet lukt is er altijd de mogelijkheid om te eindigen met het herhalen van de kernboodschap, kort en krachtig zoals: "daarom ben ik voor het verlagen van de leeftijd naar 16 jaar"! En mocht u nu denken om te eindigen met de mogelijkheid tot het stellen van vragen; niet doen! Ook dat is niet bijster creatief. Sluit eerst goed af en bied daarna de mogelijkheid tot het stellen van vragen of dank voor de aandacht.

Wilt u meer tips ontvangen? Schrijf u dan hier in:

Inschrijven voor tips

Gerelateerde diensten