Vergadertips

Dagelijks vergaderen vele honderdduizenden professionals in iedere branche. Niet altijd naar volle tevredenheid. Naast trainingen schrijven de overtuigexperts van het debatinstituut maandelijks praktische tips om het vergaderen beter en efficienter te maken. Om direct in de praktijk toe te passen en door te sturen naar uw collega's. Zodat de vergadertijd echt nuttig wordt besteed. 

Gratis workshop: Beter vergaderen als goed voornemen

Hoeveel uur heb jij in 2018 vergaderd? Vergaderen is een belangrijk onderdeel van het werkend leven van elke professional. De grote vraag hierbij is natuurlijk of deze tijd goed besteed wordt, of juist niet. Denk je dat je hier nog wat in zou kunnen verbeteren, of wil je juist weleens kijken hoe jij het doet in vergelijking met andere professionals? Meld je dan aan voor onze eenmalige gratis vergaderworkshop op 8 maart 2019.

workshop vergaderen als goed voornemen

Bekijk

2 tips hoe jij de heibel voor kan zijn

Het was weer ouderwets raak in de ouderenpartij afgelopen zaterdag. 50Plus hield een jaarlijks congres en in aanloop hiervan was een knokpartij bij de afdeling Overijssel. Met als resultaat: een bijna voltallig partijbestuur dat besloot op te stappen. Afgelopen weekend werd dan ook achter gesloten deuren een nieuwe voorzitter aangesteld; oud VVD’er Geert Dales. Vorig jaar kende de partij ook al een rumoerig congres door een kritisch rapport over de verkiezingscampagne. Al met al een hoop ruzie en heisa. Lees hieronder 2 tips hoe jij de (50PLUS) heibel voor kunt zijn.

heibel 50PLUs

Bekijk

Hoe kan je korter én efficiënter vergaderen?

De hoeveelheid informatie die op ons bureau belandt, groeit alleen maar. Tegelijkertijd hebben we steeds minder tijd om te vergaderen. Er worden creatieve oplossingen bedacht om het toch efficiënt te houden, maar wat werkt nou echt? In dit artikel van het AD vertelt directeur Roderik van Grieken alles over kort en slim vergaderen.

Korter en effecient vergaderen

Bekijk

Verslag Raadsledencongres 2018

Wat was het een bijzondere dag in het Congrescentrum ‘1931’ te Den Bosch! In grote getale waren raadsleden en kandidaat-raadsleden op het Raadsledencongres 2018 aanwezig. Van de bijna vijfhonderd mensen was tweederde deel kandidaatraadslid.

Foto AN met minister BZK Ollongren

Olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband sprak inspirerende woorden over het belang van een goed team. Cruciaal is het vertrouwen dat je aan elkaar moet geven om er een succes van te maken.

Daarna presenteerde dr. Henk van der Kolk van de Universiteit Twente kort verschillende onderzoeken over de lokale politiek. Hieruit bleek dat het vertrouwen in de gemeenteraad en al zijn lokale instituties nog steeds erg veel groter is dan in andere landen, maar dat dit ook sterk correleert en fluctueert met de prestaties van de landelijke politiek.

Vervolgens stoof de groep uiteen in drie workshops, waarna iedereen bij elkaar kwam voor een plenaire slotsessie waarbij minister Kajsa Ollongren van BZK ook aanwezig was. Deze uiterst informatieve dag kunnen we samenvatten met het adagium: ‘hard gelachen, veel geleerd’.

 

Bekijk

Vergadertip: Voorzitter, blijf op de achtergrond!

Als vergaderdeelnemer herkent u het vast wel; veel voorzitters hebben de neiging om zelf veel en vaak aan het woord te zijn. Wanneer dit gebeurt, en de voorzitter van de vergadering zich dus te veel met de inhoud bezig gaat houden, dan komt de vorm in gevaar.

Bekijk

Effectief vergaderen? Gebruik consequent de “waarom-vraag”!

Tijdens vergaderingen is het soms lastig te achterhalen waarom vergaderdeelnemers precies een voorstel doen, welk probleem er nu eigenlijk aan een voorgestelde oplossing ten grondslag ligt of wat de achterliggende gedachte van een idee is. Dit gaat vaak ten koste van de effectiviteit van de vergadering. Als voorzitter of mede-vergaderdeelnemer kunt u de vergadering efficiënter laten verlopen door bij ieder voorstel consequent de “waarom-vraag” stellen. Zo kunt u tot de kern van een vraagstuk te komen.

Bekijk

Vergadertip: Zet tussentijden bij ieder agendapunt

Veel vergaderingen duren onnodig lang en lopen vaak uit. Door tussentijden op de vergaderagenda te zetten, weten alle deelnemers hoe lang er voor een agendapunt staat en hoeveel tijd ze hebben om hierover te spreken. Hierdoor zal de tijd efficiënter worden gebruikt en kunnen we voorkomen dat de vergadering uitloopt.

Bekijk

Wat is de beste zaalopstelling voor uw bijeenkomst?

Als u een bijeenkomst, vergadering of overleg organiseert, kunt u de sfeer enigszins beïnvloeden door de stoel- en tafelopstelling. Er zijn natuurlijke vele vormen en variaties te bedenken. We bespreken hier kort de meest voorkomende varianten met de bijbehorende voor- en nadelen.

Bekijk

Ingrijpen tijdens een vergadering

Een vergadering die uitloopt. Irrelevante onderwerpen die veel te lang worden besproken.  Een discussie die uitmondt in een nare ruzie. Helaas komen deze situaties regelmatig voor in vergaderzalen door heel Nederland. Gelukkig zijn al deze problemen te voorkomen door in te grijpen voordat de situatie onhoudbaar wordt. De voorzitter dient  er in eerste instantie voor te zorgen dat de vergadering goed verloopt. Uiteraard kunnen constructieve deelnemers hier ook aan bijdragen. Maar hoe grijp je nou in op de juiste manier? En wanneer kun je dat het beste doen?

Bekijk

Het psychologische effect van de agenda – tussentijden vermelden

Lopen de vergaderingen altijd uit? Duurt elk onderwerp veel langer dan nodig? Wordt telkens een deel van de agenda niet afgehandeld? Dan is het tijd om het tijdsbesef van de deelnemers te vergroten. De vergaderagenda kan het tijdsbesef bij de deelnemers psychologisch beïnvloeden door simpelweg de beoogde tussentijden te vermelden. 

Bekijk

Het psychologisch effect van woordkeuze op de agenda

Wist u dat uw vergaderagenda de deelnemers al positief of negatief psychologisch beïnvloedt? Een betere vergadering begint dus bij een betere agenda. De snelste en makkelijkste manier is om de agenda slimmer in te richten. Dat betekent beter nadenken over de opzet en woordkeuze.

Bekijk

Vergadertips van voorzitters, voor voorzitters

De voorzitter heeft vele manieren waarop hij of zij zijn invloed kan laten gelden tijdens een vergadering. Tijdens onze trainingen hameren wij steeds op het feit dat de rol als regisseur van de vergadering niet onderschat moet worden. Voor Dirk van Dorsselaer, senior trainer bij het Nederlands Debat Instituut, was het dan ook een feest om het boek ‘Voorzitter!’ te lezen. Hierin geven voormalig Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet en voormalig SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan handige tips om een goede vergadering voor te zitten. Geïnspireerd door hun boek licht Dirk van Dorsselaer een van de tips toe. 

Bekijk

Wat leren de Algemene Politieke Beschouwingen ons over efficiënt vergaderen?

Vorige week waren de Algemene Politieke Beschouwingen in Den Haag. De politici deden hun best hun stempel op het debat te drukken in de hoop op een wijziging in de kabinetsplannen of aandacht in de media. Na ruim 30 uur debatteren, vallen er ook lessen te trekken voor op de werkvloer. Stel betere vragen, bereid de vergadering goed voor en zorg voor een goede voorzitter die ook handhaaft. 

Bekijk

Twee termijnen, maar dan anders

Afgelopen week belde een griffier mij met de vraag hoe het debat in de commissie en raad er na onze training uit zou gaan zien. Welke vorm wordt dan gehanteerd? Wordt er nog steeds gesproken in twee termijnen? 

Bekijk

Waar let een goede voorzitter op?

Bij de voorzitterstraining van het debatinstituut staan drie taken centraal. Een goede voorzitter zorgt voor duidelijkheid, doelmatigheid en sfeer.

Bekijk