Vergadertips

Dagelijks vergaderen vele honderdduizenden professionals in iedere branche. Niet altijd naar volle tevredenheid. Naast trainingen schrijven de overtuigexperts van het debatinstituut maandelijks praktische tips om het vergaderen beter en efficienter te maken. Om direct in de praktijk toe te passen en door te sturen naar uw collega's. Zodat de vergadertijd echt nuttig wordt besteed. 

Is vergaderen het beste instrument?

Is vergaderen het beste instrument? Vraag bij de eerstvolgende vergadering eens: “Waarom houden we deze vergadering eigenlijk?” Je zult waarschijnlijk verbaasde blikken van je collega’s zien. Vaak vergaderen we omdat het nu eenmaal in de agenda staat. We doen dat elke maandagochtend, dus nu ook. Maar het is lang niet altijd de beste manier om iets te bespreken of zaken op te lossen.

Bekijk

Uitnodiging minisymposium Griffier 2.0: een goede start voor de raadsgriffier 2014-2018

Het team van het Nederlands Debat Instituut nodigt raadsgriffiers van harte uit voor haar minisymposium Griffier 2.0: een goede start voor de raadsgriffier 2014-2018. Let op: er zijn nog maar een paar plaatsen beschikbaar!

Bekijk

Gun gemeenteraad een onafhankelijke voorzitter

Wat zou u ervan denken als u hier een pleidooi las om Mark Rutte voorzitter van de Tweede Kamer te maken? Belangenverstrengeling? De doodsteek voor de democratie? Na alle kritiek op haar voorzitterschap Van Miltenburg nog een trap nageven?

Bekijk

Vergadering gemeenteraad niet te volgen voor burger

Uit onderzoek van het Nederlands Debat Instituut onder alle raadsgriffiers in Nederland blijkt dat ruim driekwart (83%) van de griffiers van mening is dat raadsvergaderingen voor de gemiddelde burger niet goed te volgen zijn. Daarnaast vindt meer dan de helft van de griffiers (52%) dat er niet of nauwelijks wordt gedebatteerd in de raad.

Bekijk

Hoe geef je iemand het woord?

Veel voorzitters gebruiken algemene zinnen, zoals:
“Goed, het volgende agendapunt, wie kan ik daar het woord over geven?”
“Wie wil daar iets over zeggen?
“Heeft iemand anders daar nog een opmerking over?”
“Ja, prima, ga je gang.”

Deze gebruikelijke zinnen van voorzitters doen meer kwaad dan goed. Ze werken in de hand dat de sprekers de bedoeling van het agendapunt vergeten en afdwalen van het onderwerp. De woorden van de voorzitter geven geen richting aan. De voorzitter kan daarom minder makkelijk sturen tijdens de bijdrage van een spreker.

Bekijk

Benoem een hulpvoorzitter voor uw vergadering

In de meeste vergaderingen heeft de voorzitter van de vergadering (te) veel taken: de voorzitter is vaak de manager van de afdeling, hij of zij heeft meestal een belang bij de uitkomst van de vergadering en als neutraal voorzitter moet hij of zij zorgen dat de onderwerpen op de agenda besproken worden. Daarnaast moet de voorzitter als het even kan een besluit stimuleren, de tijd in de gaten houden, niet teveel afdwalen van de agenda, notoire ‘langpraters’ afkappen én op een nette manier iedereen bij de vergadering betrekken. Dat is bijna een onmogelijke combinatie van taken.

Bekijk

Hoe krijg en behoud ik het woord?

Zit je regelmatig aan de vergadertafel en heb je het gevoel dat je te weinig kans krijgt om je mening te geven? En als je al mag spreken dat je collega’s binnen de kortste keren inbreken in je verhaal waardoor jouw punt verloren gaat? Hier een paar tips om je spreektijd te vergroten.

 

Bekijk

Evalueer de vergadering en de rollen van de deelnemers

Herkenbaar in veel organisaties: vergaderen om te vergaderen, steeds zelfde onderwerpen op de agenda, steeds dezelfde mensen aan het woord en steeds dezelfden die tot de notoire zwijgers behoren. De voorzitter grijpt niet in en daardoor loopt de vergadering uit.

Bekijk

Vergaderen vervelend? Niet met deze checklist

Vergaderingen zijn soms echte tijd- en energievreters. Het is nuttig om af en toe te reflecteren. Hoe verlopen vergaderingen? Wij bieden u een checklist.

Bekijk

Houd het kort en krachtig!

Op de trappen van het Capitol in Washington DC spreekt de net aangetreden President van Amerika miljarden mensen toe. Voor hem staan ruim een miljoen Amerikanen te wachten in de vrieskou. Een belangrijke toespraak. De duur? 18 minuten.

Bekijk

Bewaak de rode draad

Een presentatie of vergadering goed voorbereiden lukt wel. Maar hoe vaak loop je terug naar de werkplek met de gedachte: "dát had ik moeten antwoorden"? In het dagelijkse werk is het vooral belangrijk om de rode draad in je verhaal te bewaken. Een aantal tips voor debatten, presentaties en vergaderingen.

Bekijk

Presenteren doe je zelf!

We krijgen er vaak vragen over, wat is nu de juiste manier van presenteren? Gebruik je bijvoorbeeld wel of niet een Powerpoint presentatie? Het antwoord is simpel: een Powerpoint is een goed hulpmiddel, maar er zijn een aantal do's en dont's.
Het meest belangrijke blijft de presentatie van jezelf. En wat kan er verder wel of niet?

Bekijk

Let op de Dutch uncle

"Praktisch, direct, uitgesproken, koppig, georganiseerd, bot en overtuigd van het eigen gelijk". Dit is hoe de Nederlander in het buitenland soms bekend staat. We noemen dit ook wel de Dutch uncle. Hoe voorkomen we dat het tegen ons gaat werken in een internationale omgeving?

Bekijk

Doe een handreiking!

In 2010 werd er behoorlijk scherp gedebatteerd over de regeringsverklaring. De grote vraag na afloop was dan ook, doet het kabinet Rutte wel of geen handreiking? Als je wilt overtuigen zijn goede argumenten alleen niet voldoende. Want je tegenstanders zijn het er niet mee eens. Hoe pak je de handreiking goed aan?

Bekijk

Via de voorzitter!

"Voorzitter, ik wil hier graag op reageren." Een bekende zin in menig Kamerdebat. En wat ons betreft een zeer nuttige zin. Ook buiten de Kamer verloopt een goede vergadering bij voorkeur via de voorzitter. Niet ouderwets, wel broodnodig!

Bekijk