Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Effectief vergaderen? Gebruik consequent de “waarom-vraag”!

Tijdens vergaderingen is het soms lastig te achterhalen waarom vergaderdeelnemers precies een voorstel doen, welk probleem er nu eigenlijk aan een voorgestelde oplossing ten grondslag ligt of wat de achterliggende gedachte van een idee is. Dit gaat vaak ten koste van de effectiviteit van de vergadering. Als voorzitter of mede-vergaderdeelnemer kunt u de vergadering efficiënter laten verlopen door bij ieder voorstel consequent de “waarom-vraag” stellen. Zo kunt u tot de kern van een vraagstuk te komen.

The Five Why's

Trainer en facilitator Sakichi Toyoda heeft dit tot een gesprekstechniek ontwikkeld die we the five why's noemen. Deze techniek gebruik je om een dieper begrip van een specifiek probleem, gedrag of standpunt te ontwikkelen. Het toepassen van deze techniek is simpel; na elk antwoord van je gesprekspartner stel je opnieuw de vraag: waarom?

De juiste oplossing voor het juiste probleem

Stel je voor; in een afdelingsoverleg doet één van je collega’s een voorstel om een extra wekelijkse vergadering in te plannen, “om de afstemming tussen de marketing- en verkoop- afdelingen beter te stroomlijnen.” Door te vragen waarom dit nodig is, kom je er stap voor stap achter dat de marketing en sales collega’s telkens te laat worden ingelicht over nieuwe producten. Dit leidt ertoe dat je tot een heel andere oplossing komt dan weer een extra vergadering in te plannen.

Effectief vergaderen: oefening baart kunst

Door de waarom-vraag maximaal vijf keer toe te passen wijk je niet te veel af van het oorspronkelijke idee of vraagstuk dat ter tafel komt. Goed luisteren, doorvragen en inlevingsvermogen tonen helpen je om tot de kern te komen van een voorstel of standpunt. Dat maakt the five why's een simpele maar tegelijkertijd ook lastig uit te voeren gesprekstechniek. Ook in dit geval geldt: oefening baart kunst.

Wilt u meer weten over effectief vergaderen? Bekijk dan onze vergadertrainingen.

Meer tips ontvangen? Schrijf u hier in:

Inschrijven voor tips