Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Hoe krijg en behoud ik het woord?

Zit je regelmatig aan de vergadertafel en heb je het gevoel dat je te weinig kans krijgt om je mening te geven? En als je al mag spreken dat je collega’s binnen de kortste keren inbreken in je verhaal waardoor jouw punt verloren gaat? Hier een paar tips om je spreektijd te vergroten.

 

De Koninklijke weg

Je eerste uitdaging is om het woord te krijgen. De Koninklijke weg hier naar toe is door er voor te zorgen dat de vergadervoorzitter je het woord geeft. Het helpt wanneer je regelmatig oogcontact met de voorzitter zoekt en hem bijvoorbeeld door een handgebaar aangeeft dat je graag iets wil zeggen. Als dit niet in één keer werkt blijf je dit gewoon een aantal keer herhalen. Er komt een moment dat de voorzitter niet meer om je heen kan en je het woord zal geven. Op dat moment heb je ‘officieel’ het woord en wordt het moeilijk voor anderen om je in de rede te vallen. Doet iemand dit wel dan hoef je alleen maar verongelijkt richting de voorzitter te kijken en te zeggen; ‘ik dacht dat ik het woord had gekregen?’ De voorzitter kan niet anders dan je steunen!
 

Complimenteren

De tweede techniek is wat sluwer maar wel effectief. Je zit in de vergadering en luistert naar het verhaal van collega Peter die een voorstel doet voor een plan van aanpak. Zelf heb je een heel ander plan dat je graag wilt delen. Maar hoe haal je het woord bij Peter weg die zich zijn zendtijd natuurlijk niet zo maar laat ontnemen? De oplossing; geef hem een compliment en zeg dat je nog een vraag over zijn plan hebt. ‘Ik vind dat je een interessant punt maakt Peter en ik wil daar graag nog iets over vragen’. Nu zal Peter het woord wel willen afstaan. Ook naar de rest van de vergadering laat je zien dat je constructief aan het meedenken bent. The floor is yours!
Nu je het woord hebt gekregen moet je uiteraard wel daadwerkelijk met een vraag komen over het verhaal van Peter terwijl je eigenlijk gewoon je eigen betoog wilt houden. Dat is geen probleem. Je begint met te zeggen dat je je  vraag even moet kaderen of inleiden. Vervolgens presenteer je kort je eigen plan en eindig je met ‘Ben je het niet met mij eens dat dit ook een manier is om dit probleem aan te pakken?’ Zo. Jouw plan ligt op tafel en de vraag is aan Peter om er op te reageren.
 

Regie door structuur

Een uitdaging waar je voor staat wanneer je het woord hebt gekregen is om het zo lang mogelijk te behouden zonder onderbroken te worden. Dit doe je door aan het begin van je betoog duidelijk structuur aan te brengen. Begin bijvoorbeeld met te zeggen ‘ik wil graag een vraag stellen die ik wil illustreren met twee voorbeelden’ of ‘wanneer wij nadenken over de strategie van volgend jaar moeten wij volgens mij drie vertrekpunten nemen. De eerste is….’ Het aanbrengen van een structuur zorgt er in de eerste plaats voor dat mensen snappen waar je met je spreektijd naar toe wilt en dat is prettig. Daarnaast zal je niet zo snel onderbroken worden omdat men ziet dat je een redenering aan het opbouwen bent. Tot slot helpt het ook jezelf om de rode draad in je verhaal te bewaken.
 
Succes met je volgende vergadering!