Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Vergadertip: Voorzitter, blijf op de achtergrond!

Als vergaderdeelnemer herkent u het vast wel; veel voorzitters hebben de neiging om zelf veel en vaak aan het woord te zijn. Wanneer dit gebeurt, en de voorzitter van de vergadering zich dus te veel met de inhoud bezig gaat houden, dan komt de vorm in gevaar.

Het gevolg is: uitlopende bijeenkomsten, te lange verhalen van de voorzitter en andere deelnemers en te weinig focus op het echte doel van de vergadering. Dit is best begrijpelijk; als team lead, directeur of manager is uw mening belangrijk en verwachten deelnemers aan een overleg ook dat u zich laat horen. Maar dit leidt niet vaak tot de meest efficiënte of effectieve vergadering.

Onze tip aan teams die vaak met elkaar in overleg gaan is dan ook als volgt: zorg dat u als voorzitter van de vergadering op de achtergrond blijft. Dat doet u bijvoorbeeld door er als voorzitter voor te zorgen dat elk inhoudelijk agendapunt wordt voorbereid door één van de vergaderdeelnemers. Deze deelnemer legt uit waarom een inhoudelijk punt besproken wordt en wat hij of zij van de overige deelnemers verwacht. Uiteraard overlegt u als vergadervoorzitter met de inhoudelijk verantwoordelijke over uw eigen verwachtingen.

In de organisatie waar onze expert Nick Schoemaker deze tips toepaste, kon het maandelijks overleg meteen terug worden gebracht van twee-en-een-half naar anderhalf uur, werd de vergadering effectiever en leuker! Dit was het directe gevolg van het aanwijzen van een technisch vergadervoorzitter, die zich slechts bezig hield met de agenda, tijdbewaking en de bijdrage van alle deelnemers, maar zelf niet mee deed aan de discussie.

Wilt u meer te weten komen over hoe u vergaderingen leuker en effectiever maakt? Abonneer u dan op ons YouTube kanaal en ontvang regelmatig vergader- en overtuigtips of schrijf u in voor één van onze trainingen.

Meer tips ontvangen? Schrijf u hier in:

Inschrijven voor tips