Sluiten

Ontvang gratis overtuigtips

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ik ontvang graag:

Ik wil:


Ongeldige invoer

Vergadertips van voorzitters, voor voorzitters

De voorzitter heeft vele manieren waarop hij of zij zijn invloed kan laten gelden tijdens een vergadering. Tijdens onze trainingen hameren wij steeds op het feit dat de rol als regisseur van de vergadering niet onderschat moet worden. Voor Dirk van Dorsselaer, senior trainer bij het Nederlands Debat Instituut, was het dan ook een feest om het boek ‘Voorzitter!’ te lezen. Hierin geven voormalig Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet en voormalig SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan handige tips om een goede vergadering voor te zitten. Geïnspireerd door hun boek licht Dirk van Dorsselaer een van de tips toe. 

Betrokkenheid bij de agenda

Veel voorzitters bemoeien zich niet of nauwelijks met de agenda. De volgorde van binnenkomst van de agendapunten bepaalt de agenda.  Dat is jammer, de volgorde van de agenda is namelijk zeer bepalend voor het succes van de vergadering.  Het is ook hét moment om de rol van regisseur van de vergadering op je te nemen.

Denk bijvoorbeeld aan het bespreken van een complex of beladen punt dat op de agenda staat. Zet je het “zware punt”  aan het begin van de agenda, dan is dat geen lekkere binnenkomer en trekt dat een wissel op de rest van de vergadering. Maar agendeer je het als laatste punt dan is de kans groot dat je er niet meer aan toe komt of het moet gaan afraffelen, waardoor anderen denken dat ze voor het blok worden gezet om een besluit te nemen.  Ergens in het midden van de vergadering is misschien nog het beste. Probeer eerst een paar makkelijke punten op de agenda te zetten, waar iedereen het snel over eens is, om vervolgens te beginnen aan de zware klus.

Als voorzitter kun je ook nog rekening houden met degenen die concessies moeten doen. Wie vraagt iets van de vergadering en welke partij moet er iets toegeven? Het is verstandig om hier als voorzitter vooraf al over na te denken bij de indeling van de agenda; de meeste mensen zijn namelijk eerder geneigd iets toe te geven als ze het punt daarvoor al iets hebben binnengehaald wat voor hen belangrijk is. Dus de starre persoon eerst iets laten vragen om later iets in te moeten leveren heeft meer kans dan andersom. 

Denk als voorzitter ook aan het inlassen van pauzes, ook die kunnen gebruikt worden om de rest van de vergadering soepel te laten verlopen. In de pauze kunnen deelnemers elkaar opzoeken en informeel contact hebben of in kleine groep mensen tot overeenstemming laten komen. Grote kans dat na de pauze de vergadering  een stuk sneller gaat. 

Gerelateerde diensten