Hoe verbind je jongeren aan de UNICEF-missie? Organiseer een groot debat!

Hoe verbind je jongeren aan de UNICEF-missie? Organiseer een groot debat!

Al vele jaren is UNICEF actief op scholen om kinderen en jongeren bewust te maken over kinderrechten. De grote uitdaging: wat voor activiteiten en campagnes kunnen jongeren raken? Het Nederlands Debat Instituut dacht mee over dit vraagstuk en ontwierp samen met UNICEF een groot jaarlijks kinderrechtendebat voor onderbouw-klassen uit Nederland. 

Elke school nam deel met een team van vier leerlingen, begeleid door een enthousiaste docent. De teams konden zich vooraf niet inhoudelijk voorbereiden, want pas op de dag zelf maakten we de debatstellingen bekend. De eigen mening van de leerlingen telde niet, de teams werden random ingedeeld als voor- of tegenstander. Zo leerden de jongeren zich in beide kanten van het vraagstuk te verdiepen. Een mooi leerpunt.

Met UNICEF zorgden we voor gewaagde stellingen. Dat moeten onderwerpen zijn waar de leerlingen zowel als voor- en tegenstander mee uit de voeten zouden kunnen. Zo was er een stelling “Illegale kinderen moeten worden opgesloten in de gevangenis” en “wanneer in een klas gepest wordt, moet de hele klas gestraft worden”. De debatteams werden door de jury beoordeeld op hun presentatie, argumentatie en rolvervulling binnen het debat. Er was uiteraard een mooie prijs te vergeven: de beste acht teams zullen namelijk in september mogen strijden in Den Haag in debat te treden met politici. Dit doen zij niet in een gewone zaal, maar in De Ridderzaal, uiteraard gepast gekleed met stropdas of hoedje!

 

 

Meer weten over hoe we u ook kunnen helpen?

Neem contact met ons op