Het Nationaal Gemeenteraadsdebat 2018

banner nationaal gemeenteraadsdebatkopie

“Het Nationaal Gemeenteraadsdebat is hét moment voor raadsleden om vragen te stellen, te debatteren en elkaar te inspireren met ideeën.”

Op 15 december vindt op het monumentale Raadhuis van Hilversum het eerste Nationaal Gemeenteraadsdebat plaats. Ga met 150 raadsleden vanuit het hele land in gesprek over dé drie onderwerpen waar ieder raadslid in Nederland over zou moeten nadenken. Het Nationaal Gemeenteraadsdebat is hét moment om elkaar te informeren, inspireren en samen kritisch nadenken over belangrijke actuele vraagstukken voor de lokale democratie. Praat mee over de volgende dilemma's:

- Wat is de beste manier om de participatie binnen de Omgevingswet te organiseren?
Ingeleid door Pascale Georgopoulou, programmamanager bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten

- Hoe zorg je ervoor dat je als raadslid aan het einde van een raadsperiode daadwerkelijk iets bereikt hebt?
Ingeleid door Jan Dirk Pruim, griffier van Almere

- Wat zijn praktische manieren om gemeentebesluiten meer te decentraliseren?
Ingeleid door Boris van der Ham, oud-kamerlid en voorvechter democratische vernieuwing

De bijeenkomst wordt officieel geopend door Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum.

 

ZAT 15 DEC | 10:00 - 15:00 | RAADHUIS HILVERSUM

 

Meld je vandaag nog kosteloos aan (beperkt aantal plekken beschikbaar)


Inschrijfformulier Nationaal Gemeenteraadsdebat

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Het programma & de thema's

De experts

  • Boris van der Ham, oud-kamerlid en voorvechter democratische vernieuwing over decentralisatie van gemeentebesluiten
  • Pascale Georgopoulou, programmamanager VNG over participatie in de Omgevingswet
  • Jan Dirk Pruim, griffier Almere over de kwaliteit van raadsvergaderingen

Bovengenoemde deskundigen leiden deze onderwerpen in en leggen een aantal dilemma’s bloot waar raadsleden in hun werk tegenaan lopen. Jij als deelnemer gaat vervolgens met de andere deelnemers in debat en jullie delen tips en valkuilen met elkaar op basis van hun eigen ervaringen in de praktijk. Dit alles onder de professionele begeleiding van gespreksleiders van het Nederlands Debat Instituut, die extra aandacht besteden aan de kracht van argumentatie.

Het programma

09:30 - 10:00 | inloop

10.00 - 10.15 uur | Opening

10.15 – 11.30 uur | Thema 1

11.30 – 12.45 uur | Thema 2

12.45 – 13.30 uur | Lunch (extra optie: rondleiding gemeentehuis Hilversum)

13.30 - 14.45 uur | Thema 3 

14.45 – 15.00 uur | Afsluiting

15.00 uur | Borrel (tot ongeveer 16.30 uur)

Locatie: het Dudok gemeentehuis van Hilversum

Een unieke belevenis

Wat het Nationaal Gemeenteraadsdebat uniek maakt is dat wordt uitgegaan van het principe dat de grootste kennis in de zaal zit. Het is vooral een goed gesprek tussen raadsleden uit het hele land dat leidt tot nieuwe inzichten.

Blijf op de hoogte van het Nationaal Gemeenteraadsdebat! Wekelijks worden updates gedeeld via: www.youtube.com/debatinstituut. Voor vragen kun je mailen naar markus@debatinstituut.nl of bellen naar 035-6252050.     

Blijf op de hoogte:

Update 6 | Boris van der Ham maakt de laatste stelling van het Gemeenteraadsdebat bekend Één van de experts tijdens het Gemeenteraadsdebat is Boris van der Ham, oud-kamerlid. In deze video maakt hij de derde stelling bekend die alles te maken heeft met democratische vernieuwing.

Update 5 | Pascale Georgopoulou maakt de tweede stelling van het Gemeenteraadsdebat bekend Één van de experts tijdens het Gemeenteraadsdebat is Pascale Georgopoulou, programmamanager VNG. In deze video maakt zij de tweede stelling bekend die alles te maken heeft met de participatie in de Omgevingswet.

Update 4 | Ontdek de eerste stelling van het Gemeenteraadsdebat Één van de experts tijdens het Gemeenteraadsdebat is Jan Dirk Pruim, griffier van Almere. In deze video maakt hij de eerste stelling bekend die alles te maken heeft met de kwaliteit van raadsvergaderingen. 

Update 3 | Ontdek de bijzondere locatie van het Nationaal Gemeenteraadsdebat. Projectmanager Jesse Markus spreekt met Paul Ruitenbeek, griffier van de gemeente Hilversum. Hij geeft een rondleiding in het prachtige Dudok raadshuis van Hilversum. 

Update 2 | Welke thema's worden er besproken tijdens het Nationaal Gemeenteraadsdebat? Projectmanager Jesse Markus onthult de drie thema's waar elk raadslid mee te maken heeft. 

Update 1 | De onthulling van de locatie en een nieuwe partner. Projectmanager Jesse Markus onthult de locatie van het Nationaal Gemeenteraadsdebat. Ook de nieuwe partner wordt besproken.

Uitnodiging voor het Nationaal Gemeenteraadsdebat | Nick Schoemaker nodigt je in de video uit voor het Nationaal Gemeenteraadsdebat op 15 december. Een dag waar raadsleden bijeenkomen om actuele dilemma's in de raad met elkaar te bespreken.

Ontvang als eerste de nieuwste updates

Blijf op de hoogte van het Nationaal Gemeenteraadsdebat! Wekelijks worden updates gedeeld via: www.youtube.com/debatinstituut. Voor vragen kun je mailen naar markus@debatinstituut.nl of bellen naar 035-6252050.

 

Waarom het debatinstituut?

Uitgesproken overtuigend in training, gespreksleiding en onderwijs