Over het debatinstituut

Over het debatinstituut

Missie

Het Nederlands Debat Instituut streeft naar de verdere ontwikkeling van de debatcultuur in Nederland.

Visie

Door te debatteren worden alle elementen van mondelinge overtuigingskracht ontwikkeld. Het debat draagt bij aan een kritische denkhouding, goed burgerschap en gedegen besluitvorming. Ieder standpunt verdient het om met interesse aangehoord en scherp getoetst te worden. Een goed debat is de zuurstof van de democratie.  

Kernwaarden

Bevlogenheid, Topkwaliteit en Debatautoriteit  

Activiteiten

Wij verzorgen jaarlijks meer dan driehonderd trainingen en opleidingen op het gebied van mondelinge overtuigingskracht en vergadertechniek binnen zowel de overheid, het bedrijfsleven als de politiek. Daarnaast leveren wij meer dan tweehonderd keer per jaar dagvoorzitters en gespreksleiders voor congressen en andere bijeenkomsten waar interactiviteit een belangrijke rol speelt. Wij adviseren bij de opzet van deze bijeenkomsten en nemen regelmatig een deel van de organisatie op ons. Tot slot publiceren wij zeer regelmatig over het  maatschappelijk debat in Nederland. Jaarlijks reiken wij na afloop van de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer een prijs uit aan de beste debater.

Stichting Het Nederlands Debatinstituut

Wanneer het je missie is om de debatcultuur te verbeteren in een land, moet je beginnen in het onderwijs. Daarom is er de aparte Stichting Nederlands Debat Instituut opgericht (met ANBI-keurmerk) die ervoor zorgt dat jaarlijks meer dan 30.000 jongeren uit het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo kunnen leren debatteren. Met de steun van vele sponsoren en talloze vrijwilligers geeft ons team van onderwijsprofessionals jaarlijks circa 400 trainingen in de klas, verzorgen we 60 docententrainingen, reiken we 500 klassen gratis lesmateriaal aan en nemen er 220 scholen aan onze landelijke debatkampioenschappen deel. Ook ambassadeur worden van deze mooie missie? Ga naar www.schooldebatteren.nl.

Bedrijfsinformatie

Het Nederlands Debat Instituut is in 1998 opgericht en is een besloten vennootschap. Het instituut heeft 14  vaste medewerkers en ongeveer 10 vaste freelancers die op zeer regelmatige basis worden ingezet. Wij zijn gehuisvest in Hilversum. Een deel van de activiteiten is sinds januari 2013 ondergebracht in de stichting Nederlands Debat Instituut.