Onze bewezen methode

Onze bewezen methode

Onze succesvolle methode

Topprofessionals onderscheiden zich op twee punten van ‘gewone’ professionals: ze kunnen beter problemen herkennen en oplossen en ze kunnen beter communiceren. Bij het Nederlands Debat Instituut hebben we sinds 1998 al meer dan 80.000 professionals  succesvol geholpen overtuigender te communiceren, sterker te argumenteren en beter te presenteren. Van ministers tot raadsleden en van accountmanagers tot ceo’s.

U wilt succesvol opereren in een snel veranderende wereld. Dit vraagt om een specifiek palet aan vaardigheden. Helder communiceren, goed samenwerken, kritisch en oplossingsgericht denken, creativiteit en sociale vaardigheden. Allemaal skills die u als moderne topprofessional nodig heeft om anderen aan te sturen en te overtuigen.

Een training of coaching bij het debatinstituut helpt u verder op deze gebieden. Wij geven u inzicht in uw sterke- en ontwikkelpunten en gaan er direct mee aan de slag. Uitvergroten waar u goed in bent, oefenen met wat beter kan. Ook na de training of coaching blijven wij u volgen en aanmoedigen. Wij zullen er alles aan doen om er voor te zorgen dat u ook een jaar nadat u bij ons bent geweest nog steeds gebruik maakt van uw nieuwe inzichten.

Zo gaan wij te werk:

Klassieke retorica in combinatie met de nieuwste inzichten uit de communicatiewetenschap

De basis van de theorie die wij gebruiken is de klassieke retorica. Iedereen die zich met overtuigingskracht bezig houdt zal het erover eens zijn dat de essentie van wat iemand een goede spreker maakt 2.500 jaar geleden al is beschreven. Wij maken dan ook dankbaar gebruik van die bron. Maar uiteraard vertalen wij deze inzichten naar de taal en de omstandigheden van nu. Daarnaast maken wij consequent gebruik van actuele voorbeelden uit de media om de theorie te illustreren. Het is vaak de dagelijkse praktijk die duidelijk maakt wat de theorie bedoelt.

Waarom debatteren zo effectief is bij het ontwikkelen van mondelinge overtuigingskracht

Uit onze ervaring blijkt dat met debatteren de beste manier is om alle elementen van overtuigingskracht tegelijkertijd te ontwikkelen. Presenteren, argumenteren, kritisch luisteren, analyseren en snel en effectief reageren. In de dagelijkse praktijk komen ze allemaal aan bod en een oefendebat biedt een perfecte proeftuin. Vandaar dat wij dit middel regelmatig in onze trainingen inzetten.

Gelijk hebben is niet altijd gelijk krijgen

Als inhoudelijk expert heeft u vaak gelijk, maar in de praktijk krijgt u dit gelijk helaas niet altijd. Daarom is onze lijfspreuk ook: 'Wie de vorm beheerst, is de inhoud meester'. De belangrijkste les voor cursisten is dat je tijdens de voorbereiding niet alleen moet focussen op de inhoud maar ook aandacht besteedt aan de vorm.

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

‘Spreken leert men door te spreken!’ Zo sprak de beroemde redenaar Cicero en wij zijn het roerend met hem eens. Daarom bestaan onze  trainingen uit heel veel oefeningen, gevolgd door persoonlijke feedback. Ook wanneer u bij ons een coaching volgt zal u vooral zelf aan het woord zijn. En na afloop van iedere training of coaching moedigen wij u aan om te blijven oefenen. Dit doen we door middel van  email support, digitale tips en uitnodigingen voor onze gratis maandelijkse oefenavonden ‘Overtuigend Spreken’.

Bevlogen trainers met praktijkervaring

‘Practice what you preach’.  Al onze trainers hebben van hun hobby hun werk gemaakt en hebben ruime podiumervaring.  Ze hebben succesvol deelgenomen aan debatwedstrijden of pleitwedstrijden, treden zelf regelmatig op als dagvoorzitter of gespreksleider en zijn ervaren fulltime trainers. Ze kunnen putten uit eindeloos veel praktijkvoorbeelden uit het bedrijfsleven en de politiek en volgen maatschappelijke ontwikkelingen op de voet. Om kort te gaan: het zijn bevlogen trainers met liefde voor hun vak.