Sytse Wilman

Als presentator en gespreksleider bewaakt hij de balans tussen humor en ernst en tussen voldoende ruimte voor de deelnemers en een vlot verloop van het programma. Hij combineert hierbij zijn academische achtergrond in de taalkunde en journalistiek met zijn ervaring in het theater.

Sytse studeerde Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen en studeerde af op het ontwerpen van overtuigende teksten. Vervolgens rondde hij de master Journalistiek af en werkte hij als verslaggever onder meer voor dagblad Trouw. Als ervaren interviewer weet hij als geen ander de juiste vragen te stellen en een sfeer te scheppen waarin de antwoorden tot hun recht komen. Zo interviewde hij onder meer Job Cohen, Jesse Klaver en Mark Rutte.

Een andere passie van Sytse ligt in het theater. Zelf werd hij in 2014 Nederlands kampioen improvisatietheater en hij is al jaren een vaste docent bij Stichting CREA in Amsterdam, de culturele instantie van de UvA. Die ervaring past hij toe als presentator en als trainer. Werken met wat er op dát moment speelt is daarbij een kernkwaliteit. Elke training en presentatie stemt Sytse af op de wens van de opdrachtgever en de behoefte van de deelnemers. Daarnaast zijn veel theatertechnieken van toegevoegde waarde voor iedere spreker en debater: voor een publiek kunnen staan, gebruik maken lichaamstaal, intonatie en timing. Het zijn allemaal vaardigheden die te leren en te oefenen zijn. Dat is waar Sytse zich met overgave en deskundigheid voor inzet.